100 nya värdar och 15 nya coacher!

Söderhamn har blivit en ännu trevligare stad att besöka - och potentialen är enorm! I tisdags deltog över 100 personer i inspirationsföreläsningarna av Värdskapet. Mycket vill alltid ha mer, men om man betänker att 100 personer nu lärt sig ännu mer om kraften i att få andra att känna sig välkomna så inser man att det ligger en stor möjlighet i det. Om vi 100 så bara ger en enda medmänniska (boende eller besökare) i veckan en mer positiv upplevelse av Söderhamn så blir det 5 200 positiva upplevelser. Om vi leker med tanken att de 5 200 delar med sig av upplevelsen till tre andra har vi nått 15 600 personer - bara genom att praktisera ett gott värdskap. Nu var vi dessutom 15 kommunanställda som fick ytterligare en heldags utbildning för att bli värdskapscoacher. Vi har fått kunskap och verktyg för att ytterligare sprida det goda värdskapet i vår egen organisation. På utbildnignen fick vi många exempel på hur gott värdskap påverkar både oss som anställda och dig som medborgare. 

Till exempel kan det på Socialkontor ibland bli lite stökigt. Det är inte alltid så kul att "gå på Soc", man känner sig utsatt och blir ofta mött av låsta dörrar och sterila miljö. Det är heller inte ovanligt att det kan bli lite stökigt då mycket känslor är i svallning, bråkigt helt enkelt. Självklart är det heller inte kul som anställd att jobba i en sån miljö. På förvaltningen tänkte man därför till och bestämde sig för att se "klienterna" som gäster. Det ändrade förhållningssättet gjorde att man piffade upp entrén, fixade färg, textilier och blommor och började bjuda på kaffe och ibland en kaka. Resultatet? Inte ett enda bråk sedan förändringen! Besökarna känner sig plötsligt mer värdigt behandlade och besvarar detta med ett värdigt och trevligt bemötande tillbaka. Kvaliteten på tjänsterna blir bättre och personalen vill plötsligt gärna sitta i receptionen igen. Allt bara för att man stannade upp och ställde sig frågan - vad kan vi göra för att våra gäster ska känna sig välkomna? Ta dig en funderare du också. Vad händer om du betraktar dig som värd och de du möter som dina gäster?

Annars rullar det på rätt bra nu. Vi har ju redan kontrakterat Wilma & Rudolf för att jobba med Visionen i skolan under våren och i dag blev det också klart att vi får förmånen att jobba med en duktig och driftig tjej som heter Ingrid. Hon ska hjälpa oss att planera verksamheten för sommaren och hösten och förhoppningsvis också kunna finnas med i det praktiska arbetet ute på skolorna i höst. På tisdag ska vi sätta oss ner och gå igenom mer konkret hur vi ska jobba.

Labgruppen träffas två gånger till veckan för att analysera visionsförslag och så ska jag få prata om visionsarbetet i två olika företagarforum. Nästa vecka måste vi också boka tid för en träff med hästägare för att lösa det praktiska med införandet av hästtaxi på Återvändardagarna i maj och på stadens gator i  sommar. 

25 miljoner, värdskap och kommunens första friskola?

Strax före påsk kunde vi offentliggöra att kommunen avsätter hela 25 miljoner kronor på ungdomssatsningar. Du kan läsa mer om satsningen på kommunens webbplats, men pengarna kommer att bidra till förverkligandet av en hel mängd visionsidéer. Aktivitetshuset, eller Verkstäderna som det nu kommer att heta, får ökade resurser och ungdomarna själva kommer att ta plats på ett sätt de inte gjort hittills. Vi sätter också in kvällsbussar till de flesta ytterområden, så att ungdomarna kan ta sig till och från stan. Dessutom avsätter kommunen pengar till mer aktiviteter i ytterområdena. Två eldsjälar får stöd att starta ett projekt i skapande verksamhet, en form av kulturskola och så inför vi Europaresan - en möjlighet för elever att någon gång under gymnasietiden få resa till ett EU-land tillsammans med sin klass. Det mesta av de här idéerna har sprungit ur visionsarbetet och nu kommer de alltså att förverkligas. Kul!

Vi har också fått vår första ansökan om friskola i Söderhamn. En 33-årig tjej har ansökt hos Skolverket att få starta en skola för 48 barn i årskurs 1-6 från och med läsåret 2008/09. Enligt ansökan vill Jeanette, som hon heter, bygga på Bornholmsmodellen. På Internet kan man läsa att "Bornholmsmodellen är ett systematiskt upplagt och vetenskapligt utprovat program för att stimulera och utveckla barns språkliga medvetenhet före läsinlärningen.

Ett förebyggande arbete i förskolan med språklekar ska alltid ingå som en del av verksamheten." Läs gärna mer på http://www.bornholmsmodellen.nu/ 

Den kommande veckan kommer annars att gå i Värdskapets tecken. På måndag-tisdag förmiddag är jag visserligen personligen i Stockholm på ett möte med Ungdomsstyrelsen, men på tisdag och onsdag jobbar vi koncentrerat med just Värdskapet. På förmiddagen på tisdag 17/4 bjuder vi 200 kommunmedarbetare på en gratis inspirationsföreläsning om det goda värdskapet och på kvällen får allmänheten gratis tillträde till samma föreläsning. Som en bonus till dig som läser bloggen kan jag avslöja att busschauffören Peyman från Umeå kommer i år! På onsdagen drillar föreläsaren Katarina Bergström 20 av oss så att vi får inspiration och verktyg att jobba vidare med värdskapstanken i den kommunala organisationen. Jag tror väldigt mycket på det här själv, så jag ser fram emot dagarna med stor förväntan!

Pratade förresten just med Maria på Osby kommun, som också funderar på att jobba med Värdskapet - både som företag och som idé. Våra kommuner och våra "problem" skiljer sig åt en del, men målet är detsamma. De vill också hitta vägar att få sina medarbetare att se människan de möter och känna lusten att hjälpa dem att uppnå sina mål. Värdskapet handlar så mycket mer om förhållningssätt  än traditionell service och om vi lyckas i både Osby och Söderhamn har jorden blivit en ännu bättre plats att bo på.


Vi ses väl på tisdag?


Ser du allt det positiva?

Som gammal journalist har man ju fått höra ett otal gånger att yrkeskåren enbart är intresserad av det negativa i vår tillvaro. I verkligheten är de allra flesta texter i tidningen neutralt beskrivande, några är bra för en del och tråkiga för andra. Sen finns det en massa positiva nyheter varje dag också. Så ibland funderar jag på vem det är som egentligen bara ser det negativa...

Ta dagens Kuriren till exempel. Den ger oss massor med saker att vara glada och stolta över som Söderhamnare.
* Sveriges bästa ungdomsstorband finns i Söderhamn!
* Söderhamnsmäklarna tror att priserna stiger här när de väntas sjunka i resten av landet!
* Musikskolans melodikryss drar fulla hus!
* Hockeyföreningar bildar trolig allians för att utvecklas!
* Vi fick en distriktsjuniormästare i tennis i helgen!

Kuriren har även en härlig artikel om en traventusiast utanför Bollnäs som förverkligat sin dröm och skapat en fräsch träningsanläggning. Också en text som smittar med sin entusiasm.

Dessutom kan jag berätta något som inte står i tidningen, nämligen att det blir en härlig underhållningsvår och -sommar i stan. New Yorks hetaste drag queen kommer til Statt i april och i sommar kommer två melodifestivalstjärnor till trivselkvällarna på Östra Berget. Jag kan tyvärr inte berätta än vilka de är, men jag lovar att den 19/7 får tjejerna något extra att glädjas åt och den 26/7 avslutas trivselkvällarna med en motsvarande present till alla killar. Fast jag lyssnar ju lika gärna på killen som tjejen, särskilt sen hon hånade alla oss med egen nummerplåt i sin senaste hit... ;o)

Så även om det fanns en del "tråkiga" nyheter i tidningen i dag också så väljer jag att vara stolt och glad över att vara Söderhamnare, i dag också!