Persson, Persson, Persson och de andra...

I går höll vi det 140:e protokollförda mötet då vi kommunicerade visionen och det fortsätter att strömma in idéer! I går var vi ute i Norrala och närmare 30 personer var på plats och med mig hem hade jag förutom 38 fullskrivna idékort en rejäl dos av inspiration att fortsätta. Det kan låta som en klyscha, men det är i mötet mellan människor som idéer verkligen uppstår och visionen kan leva och frodas. 

Fast varför verkar alla i Norrala heta Persson? Trots att tre av de fyra (!) politiker som heter Persson, kommer från Norrala och sitter i fullmäktige inte var där i går lyckades Kuriren ändå fånga Olle, Mats och Göran Persson på samma bild. Och då fanns det det säkert nåt mer Persson i kulisserna! ;o)

Dagen i går ägnade vi annars tillsammans med Hasse Bandhold från konsultfirman Kairos Future. Hasse är en skicklig processledare och tillsammans med honom jobbade vi i går fram en modell för hur vi dels ska kunna värdera alla idéer som kommit in, dels hur vi ska kunna hitta nya, oväntade samverkanseffekter mellan de olika förslagen och de tillgångar vi har i kommunen. Det är det arbetet som inom några dagar ska resultera i den checklista av idéer/processer som ska igång under 2007. Än en gång blev det också tydligt hur mycket vi har att vinna på gemensamma diskussioner mellan kommun, näringsliv, föreningsliv och "vanligt folk". Jag skulle vilja påstå att alla idéer blir bättre av att stötas och blötas mellan olika förvaltningar och olika grupper i samhället.

I morgon beslutar förresten Holmsveden om de vill ha en egen byadialog. Annars var gårdagens den sista av det slaget. I alla fall för nu. Den 19/3 samlar vi alla "byarna" för att tillsammans hitta samverkansprojekt och fortsätta driva på utvecklingen av vår landsbygd.

Till sist ett ord om Centralhotellet, som ju totalförstördes av en brand under gårdagen. Trist. Skönt att alla 16 kom ut så fort. Hoppas bara att ägarna och försäkringsbolaget kommer att bygga upp åtminstone huset igen. Även om vi satsar på utveckling och förnyelse ska vi vara rädda om historien och torgmiljön här runt Rådhuset är speciell, helt klart.

Äntligen måndag!

Äntligen måndag! Alltså, helgen har varit mycket behaglig och jag umgås gärna med familjen men det är verkligen roligt att jobba också! Och det finns ju så mycket att ta i och jobba med just nu.

2007 kommer att vara något av ungdomens år i visionsarbetet och formandet av handlingsprogrammet för skolan pågår för fullt. I veckan som gick träffade vi Drivkraftprojektet och bollade våra tankar. Drivkaft är projektet som jobbar med entreprenörskap i skolan och vi fick många kloka reflektioner på hur vi ska visualisera visionen för de 5 000 barnen och ungdomarna. Detsamma gällde mötet vi hade samma dag med elevrådsrepresentanterna. Det är ju trots allt för dem vi ska göra det här, så deras synpunkter är mycket viktiga. I dag ska vi också träffa en av dem som kanske ska hjälpa oss i arbetet och då med att göra om delar av visionen till barnteater. Spännande!

Fredag var också mycket matnyttig. Då satt vi tillsammans med vår vän Hans Bandhold på konsultföretaget Kairos Future och gick igenom omvärldstrender och strategier som ligger till grund för vår vision. Vi satt också och "korsbefruktade" några av våra tillgångar för att se vilka spännande projekt vi skulle kunna komma igång med.

Kommunstyrelsen har bestämt sig för att ta ett helhetsgrepp över området Hällåsen. Känns viktigt. Området är redan i dag en stor tillgång för oss i Söderhamn och har en enorm potential. Hällåsen kan bli ett område där många av visionens delar kan förverkligas.

Kommunfullmäktige i kväll med eventuell kommentatorsdebut. Jag skriver eventuell eftersom de som ska installera mikrofonsystemet jag behöver för att kunna kommentera i tv inte har behagat vare sig dyka upp eller besvara samtal...  Heldag med Kairos igen i morgon och visionsdialog i Norrala på kvällen, två dagar i Sundsvall med informationsenheten och turismen onsdag-torsdag och möte med Attraktiva Söderhamn på fredag. Känns som om massor av lösa idéer kommer att bli allt mer konkreta under veckan.

Som sagt var - äntligen måndag! :o)

Vägen mot VM-final

Roliga möten i fredags var det ja - och så var det plötsligt onsdag... Men tiden går som bekant fort när man har roligt, och nu har det varit väldigt högt tempo ett tag. Men roligt, som sagt var!

I fredags hade vi ett diskussionsmöte kring de större visionsidéerna. Med större menar jag storleken på både pengen och betydelsen för kommunen. Det finns ju intresenter i vår närhet som delar vår ambition att utveckla Söderhamn och som dessutom har förhållandevis gott om pengar att investera. Skulle man kunna kombinera dessa olika intressenters vilja med kommunens och Söderhamnarnas vilja skulle det kunna finnas pengar till att göra en betydande satsning. Som du säkert förstår kan jag inte säga så mycket mer än så just nu, men räkna med att innan vi kommer till skott så kommer Söderhamnarna att få chansen att tycka till!

Genomgången med förvaltningscheferna var också oerhört givande. Det finns inte plats här att skriva om allt som är på gång i visionens anda. Om jag ändå ska lyfta några saker som känns spännande så jobbar vi just nu konkret med utbyggnaden av både Faxeområdet och Sandviksudden, ett nybildat gymnasieutskott ska driva på utvecklingen i skolan, ett teknikcollage ska ordnas i sommar, vi bildar personalkollektiv inom förskolan, tar fram ett särskilt profilprogram för andra skolor och ser över möjligheten att hjälpa intresserade lärare att bilda en kommunal friskola.

Visionsdialogen i Söderala i går var den näst sista "byadialogen". Massor med bra idéer, som kommer att finnas på hemsidan om någon timme. på tisdag är vi i Norrala och sen ska vi återsamla alla byar på en gemensam träff den 19 mars. Sen borde det vara en massa lokala projekt på gång!

Nu ska jag, Thomas och Anna iväg på ett möte med chefen för Barn- och Utbildningsförvaltningen och ett stort antal skolelever. De brukar träffas ett par gånger om året och vi ska vara med nu för att höra vad de tycker om vår satsning på att föra ut visionen i skolan och göra 2007 till ett visionens år för barn och ungdomar. Återkommer om det och lite tankar kring några av idéerna för centrala Söderhamn i morgon!

I kväll ska jag på bandy. De som känner mig ler i mjugg. Född och uppvuxen i Gävle är det ju inte direkt bandy man får puls av. Men visst är det spännande i kväll. Broberg/Söderhamn bara ska spöa Villa på hemmaplan, så jag kanske får lite puls ändå trots allt. :o)

Till sist ett stulet citat från gårdagens föreläsning med förre skridskoåkaren Thomas Gustafsson. Han i sin tur citerade förbundskaptenen Tommy Svensson, som förde fotbollandslaget till VM-guld i USA den magiska sommaren 1994. Tommy kommenterade i efterhand en av de svåraste uppgifterna som ledare inför detta VM - "Det tog tid att vänja grabbarna vid tanken att de kanske skulle spela en VM-final". Undrar hur lång tid det kommer att ta ett vänja Söderhamnarna vid tanken att vi faktiskt kan förverkliga vår vision?...


Att styra med visioner i praktiken

Har varit i Stockholm i dag på ett seminraium om att styra med visioner i praktiken. Samtidigt som jag ödmjukt måtse konstarera att det är en svår uppgift vi har framför oss att låta visionen slå igenom i hela den kommunala organisationen liksom i hela kommunen så är jag både glad och stolt där jag sitter  på tåget just nu.

Det är nämligen utan tvekan så att vi kommit mycket långt i vårt arbete, även jämfört med andra kommuner och landsting. Vi kan fortfarande lära oss massor av andra, samtidigt som vi nog ska vara beredda att hjälpa andra i deras arbete. Många, även forskarna, är imponerade av det arbete som gjorts och som fortfarande görs hos oss och det ska vi vara stolta över. Det engagemang som visats av kommunens lednig, medarbetare och alla som deltagit i visionsdialoger med mera är unikt! KUL!

I morgon ska jag berätta mer om de genomgångar vi haft med förvaltningscheferna i dagarna. Vi har bland annat gått igenom hur de jobbar med sina mål och med förverkligandet av visionen. Massor med spännande grejer är på G!

Lite roliga möten i morgon också... :o)

Trevligt mail

Ja, men vissa mail blir man ju helt enkelt glad över... :o)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hej!!


Jag måste bara få skriva detta och säga att vilken OTROLIG känsla för staden Söderhamn innevånarna har..man tappar helt andan..Söderhamn skulle kunna bli Staden med stort S..den skulle kunna få blickarna riktade mot sig ordentligt från hela Sverige och även utanför våra gränser, Den unika kuststaden Söderhamn.


Jag har läst igenom hela den långa listan på alla bra ideér som finns, visserligen kan man ju inte genomdriva allt men mycket skulle kunna ordnas, och ta med folket i projekten..en annan mycket viktig sak är era ungdomar....problem finns ju, fånga upp dem ge dem kunskap om droger/drycker/rökning mm,,ta med dem i olika projekt och det gäller både svenska och utländska ungdomar..så kanske det skulle gå att få bort gängbildningen. De behöver något att göra och få ansvar för.


Ja, som sagt jag blev mycket glad och imponerad av den kraften som finns inom  kommunen ta vara på den, hoppas verkligen att mycket av detta kan drivas igenom..få en mer levande stad...nästan som ett flytande  Söderhamn, Ni har ju vatten runt om överallt nästan.....häääärligt.


Vi skulle själva flytta till Söderhamn om arbete fanns. Har en stuga i kommunen sen 8 år tillbaka och trivs jättebra men Staden behöver en rejäl uppryckning..finns ju tyvärr de som kallar staden för Döderhamn, men jag tycker att det är den glittrande kuststaden Söderhamn.hälsningar från en stockholmare som gärna drar till Söderhamn

Yvonne m gubbe
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tack för mailet, Yvonne!

I dag har vi annars haft ett möte med en grupp kompetenta människor från skolans värld. De ska hjälpa oss  att lägga upp en handlingsplan för hur vi ska jobba med visionen i skolan under året. Återkommer om det.


Att utveckla eller att få - det är frågan

Anders dök upp på eftermiddagen, så jag slapp åka till Stråtjära utan material... :o) Mötet i Stråtjära var bra och flera intressanta idéer dök upp. Man hade även befogade frågor om den kommunala verksamheten, saker vi ska titta på omedelbart.

I vad ligger egentligen kraften att utveckla ett samhälle? Det är lätt att som jag tidigare gjort säga "i folket", men vad betyder det egentligen? Efter att ha varit med på ett antal visionsdialoger och mött många öppna, kreativa och spännande människor så har jag sett en skillnad i förhållningssätt som jag tror kanske bättre kan förklara vad jag menar.

Det finns idéer som bygger på att någon utsomstående part ska på något sätt bidra med en resurs som lyfter oss. "Få hit ett IKEA", "fixa hit flygskolan", "påverka staten att ge CFL högskolestatus" är några sådana exempel. Andra pratar om att vi måste försöka få bort yttre omständigheter som hindrar vår utveckling. De menar att politikerna är ett hinder för utveckling, att en ny regionindelning, nya regler för arbetsmarknadsåtgärder och mycket annat stoppar oss. Självklart är det så att vi ska jobba för att få hit flygskolan, att höja statusen på CFL:s utbildningar ytterligare med mera. Men jag tror att den stora kraften till utveckling ligger på ett annat plan.

Det finns nämligen de som frågar sig själva: vad kan jag? Vad kan vi tillsammans? Vilka resurser har vi? De frågar inte om lov, de väntar inte på vare sig tillstånd eller bidrag - de kör igång. De startar sin privata campingar, de röjer vandringsleder, snickrar kompostlådor, mustar äpplen, startar webbhotell, uppfinner och står i. De inventerar beståndet av tomma hus i byn och marknadsför dem själva som lediga fritidhus på Blocket. Kort sagt - de kräver inget nytt, de utvecklar det som finns.

Vi måste jobba på många plan för att förverkliga Vision 2012, men jag tror att våra förutsättningar att lyckas är större om vi inte väntar på att de yttre omständigheterna ska ändras. Kan vi få hit flygskolan vore det kanon och skulle säkert kunna betyda en del. Men låt oss under tiden jobba vidare med att utveckla campingen i Stråtjära, äldrekooperativet i Sandarne, kolonilotter i Ljusne, entreprenörskollo för ungdomar, Allaktivitetshuset i stan och samarbetsprojekt bland företagarna. Kanske märker vi då att vi faktiskt kommit en bra bit på väg mot ett öppet Söderhamn, alldeles på egen hand...


Anders - var är du???

Hmmm... Med hjälp av Anna har jag uppdaterat bruttolistan med visionsförslagen också från mötet i Marma i förrgår. I kväll ska vi till Stråtjära och eftersom vår utredare Anders Bergsten inte kan vara med i kväll så ska jag själv dra hela bakgrunden till visionsarbetet, berätta om de trender och osäkerheter som legat till grund för utformningen och även dra befolkningsprognosen för Stråtjära fram till 2005. Bara ett problem - Anders är borta!

Alltså, han är borta redan nu - innan jag fått hans OH-bilder, visionsbroschyrerna och idékorten, som vi måste ha i kväll. Och nu försvinner ju jag ut resten av eftermiddagen. Ska bland annat på förvaltningshuset och prata om en kul idé som jag hoppas vi kan förverkliga i år.

Som tur är har man ju varit med om att stå i en tv-studio med gäster som svimmar i direktsändning, men gäster som inte ens dyker upp, med telefonväxlar som havererar m m. Utan Anders bilder och underlag får jag väl göra som förr i tiden, improvisera...

Dubbelfel!

I går hade vi Visionsdialog i Marmaverken, den 135:e visionsdialogen i ordningen. Det fanns ett par synpunkter bland åhörarna som jag gärna vill dela med mig av. Men innan jag gör det vill jag ge en eloge till alla som kom med konstruktiva förslag. För att rädda förskolan ville en deltagare göra om den till en renodlad ute-skola. Idén är spännande på många sätt. Oavsett vad som händer tror jag att tanken att söka en unik profil är rätt. Om det nu finns för få barn just i Marma måste man ge föräldrar i andra kommundelar att skäl att åka just dit med sina barn. Vi jobbar just nu med att skriva in alla förslagen från Marma och att uppdatera bruttolistan på hemsidan.

Så till synpunkterna: "Jag tänker inte lämna några förslag, för om jag kommer på nåt bra tar ni det bara in till Söderhamn!" menade en bestämd herre i församlingen. Om Bengt Grive levat och varit med i Marma skulle han skrikit "dubbelfel!". Till att börja med ligger det i allas vårt intresse att också Marmaverken utvecklas. Det som är bra för Marma är nämligen bra för Söderhamn, så därför är alla förslag som utvecklar just Marma oerhört välkomna! Av samma skäl borde Marmaborna tycka att det som är bra för hela Söderhamn är också bra för Marma. Så om förslaget från Marma leder till utveckling i Sandarne, ja då är det bra för oss alla.

"Det spelar ingen roll vad vi har för förslag, så länge vi har inkompetenta politiker som inte kan ta vara på dem!" utbrast, fritt översatt, en annan deltagare. Jag skulle vilja vända på resonemanget och säga att så länge vi överlämnar vårt öde i händerna på andra än oss själva, då lever vi farligt. Det spelar ingen roll vad det är för färg på politikerna i Rådhuset - det är vi, folket, som ska förverkliga visionen. Det är Söderhamnsborna själva som måste ta tag i projekten, skapa nätverken och utveckla bygden. Vi tjänstemän och våra politiker ska göra vad vi kan för att stötta processen, men projekten måste drivas av andra. Jag vill inte att vi gör oss själva till offer och skyller på vare sig politiker, media, dålig ekonomi eller annat. Låt oss istället konstatera att vi tar ansvar för våra egna liv och vår egen situation!

Jaha, ja... Tänkte ju skriva om annat också. Om hur vi går vidare med att förädla strategierna, att checklistan snart är klar, om hur några spännande projekt rullar på, om de tv-sända fullmäktigemötena och mycket annat. Men jag har ju lovat att hålla mig kort (ja, eller hur...), så jag slutar där.