Rishögar och blästersuccé

I dag har det varit stor pedagogmässa på CFL i Söderhamn. Massor av spännande projekt inom skolans värd visades upp och överallt trängdes inspirerade och inspirerande pedagoger med CFL:s ordinarie besökare. Ingrid, som jobbar med Visionen i skolan, var på plats för att hålla workshop om sommarlovsentreprenörerna och jag själv var på plats för att sprida allmän information om visionen i skolan.

Ingrid berättar att hon inför sommaren stötte på två intressanta kommentarer från pedagoger angående just projektet sommarlovsentreprenörer. En pedagog konstaterade att "sommarlovsentreprenörer, det blir väl dom som inte varit tillrätckligt företagsamma och lyckats fixa ett eget jobb", medan en annan konstaterade att "det går inte att göra fint virke av rishögar"...  

Just därför var dagens mässa så fruktansvärt kul att besöka! Där fanns till exempel de härliga ungdomarna som i somras gjorde egna designer och började blästra mönster och namn på glas, läder och metall. Affärsidén blev en succé och nu inför jul rasar beställningarna in. De gör, ursäkta språket, skitsnygga grejer! Underbart att se! Och där fanns även hundratals människor, besjälade av att göra sitt yttersta för att ta vara på barnens unika egenskaper.

I helgen var det annars invigning på Drömverkstan och kick off för arbetet på Verkstäderna. Och som Kuriren skrev i dagens tidning så verkar Verkstäderna kunna bli precis den succé, det vattenhål för ungdomars aktiviteter, som vi alla hoppats. Ungdomarna själva har bestämt utseende på lokalerna och jag gillar den indiska stilen med turkosa väggar med guldschabloner, stora ljuslyktor, höga bord med höga stolar varvat med oerhört låga bord och sittkuddar, typ. Och det här var alltså inte ens en invigning, utan bara en kick off. Nu börjar arbetet!

KF i kväll och tv-sändning som vanligt. Börjar bli lite otålig och vill komma igång med streamingen, men det kommer väl...

Värdskapskonferens & energitjuvar

Har varit ute och rest lite, både i jobbet och privat. Har bland annat sjungit Hooked on a feeling på Globen, tillsammans  med Björn Skifs. Det kommer jag att leva länge på! :o)

Annars finns det gott om energitjuvar runt omkring en. Jag tänker på de människor som bara måste vara ironiska, eller allmänt elaka, och gärna vill se det negativa i allt som sker. Alla vi som jobbar efter filosofin att glada och nöjda människor presterar bättre, är bättre värdar och representanter för sig själva, sin arbetsplats och vår kommun, vi blir uppriktigt trötta och ledsna av dessa typer.

Jag tänker på dem som till exempel inte kan se vare sig symbolvärdet, eller publicitetsvärdet, av att vi sätter upp Sveriges största Rosa band på Rådhuset. Visst, det gick inte att fästa runt tornet som vi tänkt, så upphängningen blev inte lika snygg. Visst är det en något för mörk rosa jämfört med den årets färg och visst är det tråkigt att vinden slet sönder tygstycket första dagen, så vi måste laga det och försöka hänga upp igen. Men varför håna och skratta åt det och ifrågasätta om det är kommunal kärnverksamhet, eller påpeka att "vi är många som skrattat åt det för att det är så fult"?

Dessa människor ifrågasätter väldigt mycket i sin tillvaro och samtidigt som vi självklart ska kritiskt granska mycket av det som händer måste vi se vår egen betydelse för ett positivt arbetsklimat. Utan kreativitet och utan "misslyckanden" kommer heller inga goda idéer eller goda resultat att uppnås.

Huvva. Bort med det nu och blicka framåt igen. Som min kollega, till exempel. Hon har legat sömnlös i veckor över projektet med Rosa bandet och mådde uppriktigt dåligt när det nu dessutom blåste ner. Hon såg omedelbart en möjlighet och konstaterade att om bandet inte går att hänga upp igen kan vi alltid skänka det till Drömverksta'n och så får de låta sina besökare sy sina egna Rosa band på Drömverksta'ns invigning på fredag. Kreativt!

Var på Forum för Värdskap i Åre i slutet av förra veckan. Snacka om energikick! Så häftigt att få umgås med 70 likasinnade, som alla ser kraften i ett förändrat förhållningssätt gentemot varandra och dem vi möter i våra verksamheter. Förutom energin fick jag med mig flera konkreta idéer om hur vi utvecklar Värdskapet i Söderhamn. Stort tack till alla er som var med och till Värdskapet, som var våra värdar. Läs gärna mer om värdskap på deras hemsida,
www.vardskapet.se.

Ingrid jobbar på med Visionen i skolan och har haft ett stort antal möten med gymnaiseklasser, då hon berättat om Visionstävlingen vi ska köra där detta läsår. Hon har också lagt en turnéplan för Wilma & Rudolf, som fortsätter att spela lärande teater om Vision 2012 i förskolor och på låg- och mellanstadiet.

Så trots alla energitjuvar flyger vi likt humlan oförtrutet vidare! :o)

Succé för piratön!

I helgen hade vi smygpremiär på piratön i Söderhamns skärgård och jag tror vi kan sammanfatta det hela med ett ord - succé! Enligt den utvärdering som vi gjorde med de 12 lyckliga premiärpiraterna överträffade dagen deras förväntningar med råge och det mesta var roligt. Särskilt roligt var "skatjakten" och att "kletra i nät" om vi ska tro de egna kommentarerna. När det var dags att lämna ön rusade en av killarna, Simon, fram till sjörövarkaptenen, gav honom en jättekram och sa att "Den här da'n kommer jag aaaaldrig att glömma!" Jag hoppas att ni som föreslagit en äventyrsö för barnen känner er delaktiga i Simons kram!

Jag själv var också imponerad av det arbete Theo (styrman Bräde) och Åke (kapten Schack) gjort med hela konceptet - storyn, kostymer och själva äventyrsbanan. Nu ska vi slipa vidare på det här under vintern och inte minst kolla om vi kan hitta någon entreprenör som är intresserad av att köra nästa sommar. Annars skulle jag tro att vi kör det hela i egen regi en sommar för att säkerställa att det blir av.

Faktum är att det ser ut att bli verklighet också av en visionsidé för centrala Söderhamn. I slutet av oktober tror vi att det är dags att börja gräva och fixa till lite mitt i stan. Återkommer om det!

image7
Kapten Schack Matt och Styrman Bräde väntar på
sina blivande pirater!


image8
Vill man bli pirat får man inte bli sjösjuk!


image12
Ett mellanmål kunde piraterna själva plocka från
den sällsynta banantallen.


image10
På väg till lägerelden efter lyckad skattjakt!