Söderhamnsmässan

I helgen står vi på Söderhamnsmässan och dels visar upp kommunens bredd i verksamheten, dels informerar om visionsarbetet. Bland annat har du som besökare möjlighet att rösta på de 14 guldkornen. Hoppas vi ses på mässan!

Den här veckan har vi annars jobbat mycket med de inriktningsmål Kommunfullmäktige ska besluta om i november. Målen är satta utifrån Vision 2012 och redan på fullmäktige nu på måndag kommer vi att redovisa innehållet i handlingqsplanerna för alla tio inriktningsmålen och för Labgruppens arbete med guldkornen. Inriktningsmålen är alltså mål för kommunens egen verksamhet för åren 208-2011.

De senaste dagarna har varit extra härliga för en visionär. Många processer är igång och arbetet går framåt. Satsningen på aktivitetshuset Verkstäderna börjar verkligen ta form nu. Arbetet med Drömverkstan har fått publicitet i både Kuriren och i webtidningen Söderhamnarn. Det sjuder också av liv och rörelse i lokalerna. Ett skittufft IT-café står också klart. De vuxna kan hålla koll på vilka sidor ungdomarna surfar på och omedelbart fjärrlåsa datorn om den används på fel sätt. Ungdomarna i sin tur kan plocka upp en meny på skärmen medan de spelar och beställa fika från cafét via den. De behöver därmed inte lämna datorn på sin betalda tid för att kunna ta en cola och chokladboll. Jag önskar att jag hade samma funktion på datorn hemma... :o)

Avslutnignsvis vill jag bara ge en eloge till alla er som engagerar i vår kommuns utveckling i stort och smått. Häromdagen kom det till exempel in en kille, vi kan kalla honom Kenneth, som på helt eget bevåg suttit och jobbat med bruttolistan på alla visionsförslag. Han har sorterat dem, numrerat dem och gjort kolumner där man kan checka av vem som är ansvarig för idén, om/när den genomförts och även en ruta för utvärdering av hur bra resultatet egentligen blev. Suveränt! Jag hoppas att vi med Kenneths hjäp därmed ska kunna göra det ännu lättare för dig att följa visionsarbetet inom kort.

Östra Berget och VM-guld!

I kväll har vi haft visionsdialog om Östra Berget. Den 144:e visionsdialogen blev riktigt välbesökt och resulterade i en hel bunt med utvecklingsförslag för området. Bland de många utvecklingsmöjligheter som lyftes fram kan jag nämna bättre trafiklösning, permanent värme och vatten för att möjliggöra året runt-aktiviteter, restaurang med utsikt över staden, vända scenen något mer mot den stora ytan vid lotteristånden och tillfälliga läktare vid stora evenemang. Sen finns det säkert ännu fler bra idéer i bunten. Jag hinner bara inte gå igenom den nu. Klockan är redan närmare 21:30 och jag ska bila med orienterarna till Gotland i morgon bitti. I Kuriren i morgon kommer det säkert att finnas ännu fler intressanta förslag presenterade.

En fråga som också lyftes i kväll var den om det fria inträdet på Sommartrivselkvällarna. Alla var överens om att det är fantastiskt kul att vi med sponsorers hjälp kan bjuda Söderhamnarna på artister av så hög klass. Men alla var också överens om att en av följderna av generositeten är att det är oerhört svårt att ta betalt för andra arrangemang. Att ordna stora fester, att bjuda in stora artister, att ordna med busstransporter till stränder och arenor kostar. Det kostar till och med mycket. På något sätt måste vi vänja oss vid att faktiskt också få betala för att delta i festligheterna. På sikt blir det annars omöjligt att ordna fler stora evenemang. Skriv gärna en kommentar här under och berätta vad du tycker.

Till sist vill jag bara säga ett jättegrattis till 14-årige Nicklas Arleryd från dansklubben Bumpy Feet. Nicklas tog i går VM-guld i singeldisco i den Slovakiska staden Zilina. Totakt 32 dansare från 19 länder tävlade i klassen och Nicklas från Söderhamn vann. Hur stort som helst! Jättegrattis - och ett stort tack Nicklas. Du har gett oss ännu en anledning att vara stolta!

Stort mediaintresse

I dag har det varit full fart på de lokala journalisterna, vilket alltid är lika roligt. Huvudintresset i dag bestod i att få veta varför kommunen ansökt om att bli årets ungdomskommun 2007. Jag har för SöderhamnsKuriren och i direktsändning i Radio Gävleborg berättat om allt spännande som ingår i vår ungdomssatsning.  Artikeln i Kuriren kommer i morgon och om du vill lyssna på radioinslaget ska det gå att hitta i lyssningsarkivet. Datumet är alltså den 12/9 och tidpunkten var ganska exakt 16:15. Roligt är också att radion hittat informationen om vår ansökan till Ungdomsstyrelsen via den här bloggen! :o)

Ytterligare en journalist från Kuriren ringde i dag i ett i och för sig lite tristare ärende. En ledamot i Kommunstyrelsen tyckte att jag kritiserat henne vid sammanträdet i måndags, då jag konstaterade att artikeln i Kuriren om Labgruppens rapport var olycklig eftersom den gav bilden att beslut redan var tagna. Jag konstaterade inför KS att det faktum att artikeln var i tidningen antingen betydde att någon lämnat ut den utan att veta att det var arbetsmaterial, eller att någon lämnat ut den trots att man var medveten om att det var arbetsmaterial. Jag sa vidare att om man gjort det utan att veta att det var arbetsmaterial så betydde det att vi slarvat vid utskicket och behövde se över våra rutiner. Hade någon lämnat ut den medvetet så var denne i sin fulla rätt att göra det, jag bara önskade att densamme i så fall också skulle ha berättat för journalisterna att det var ett arbetsmaterial. För då har de kunnat skriva just det och ingen Söderhamnare har behövt vara orolig att besluten redan var tagna.

Jag kritiserade alltså ingen, allra minst någon enskild ledamot. Jag har heller aldrig haft någon som helst önskan att få veta vem som skickat över rapporten till Kuriren. För det första är det till och med olagligt, för det andra är rapporten inte hemlig för fem öre. Likafullt är den ett arbetsmaterial. Jag upplyste därför om hur man bör gå tillväga nästa gång för att Söderhamnsborna inte ska få en felktig bild av vårt arbete. Ja ja, mycket publicitet kring Visionsarbetet blev det i alla fall och det är ju positivt på sitt sätt.

I morgon bär det av till den tilltänkta Pirat-ön för ett arbetsmöte och så är det visionsdialog om Östra Berget. Vi kör i Rådhuset 18:30. Välkommen!

Labgruppens rapport till Kommunstyrelsen

Labgruppen, som jobbat med att prioritera alla visionsidéerna har nu lämnat sin första rapport till Kommunstyrelsen. Vi betraktar fortfarande rapporten som ett arbetsmaterial, men eftersom den redan varit publicerad i SöderhamnsKuriren publicerar vi den också på kommunens webbplats - www.soderhamn.se. Klicka på visionsloggan för att komma rätt!

Viktigt att notera är att den här rapporten inte består av de visionsidéer vi som kommun anser att vi tillsammans ska förverkliga. Vi har redan förverkligat ett stort antal av idéerna och kommer att förverkliga ett par hundra till. Vi har heller inte tagit med viktiga satsningar Kommunstyrelsen redan beslutat om, som till exempel satsningen på att utveckla området kring  Ljusnans mynning i Ljusne.

Den här rapporten innehåller de idéer Labgruppen anser har sådan strategisk och/eller ekonomisk betydelse att det är politikerna sak att visa vägen för det fortsatta arbetet. Observera också att de förslag Labgruppen inte tycker vi ska jobba vidare med mycket väl kan bli de Kommunstyrelsen i slutändan vill prioritera. Läs rapporten på kommunens webbplats och hör sen gärna av dig med din åsikt om de olika förslagen!

Hög prioritet har just nu formandet av kommunala inriktningsmål för de närmaste åren. En rad tjänstemän jobbar med att utforma handlingsplaner för inriktningsmål, som kommer att behandlas av Kommunfullmäktige senare i år. För att underlätta arbetet för de här tjänstemännen har jag suttit i ett par dagar för att sortera visionsidéerna utifrån de olika preliminära inriktningsmålen. När målen är tagna av KF kan jag lägga upp dem på webbplatsen också.

Veckan som kommer ser spännande ut. Bland mycket annat som händer ska vi ha ett möte ute på den ö vi kanske ska använda som Pirat-ö för barnen nästa år. Vi har arbetet fram ett koncept, två eldsjälar, Theo och Åke, har snickrat och fixat på ön och i slutet av september ska vi köra en tesresa med en båtlast frivilliga barn. Med kunskapen från testet ska vi sedan finslipa detaljerna till nästa sommar, då turerna till PIrat-ön kan starta. Till en början blir det säkert vi i kommunen som driver verksamheten, men målet är ju att så snart som möjligt hitta någon entreprenör som vill ta över verksamheten.

Nästa helg ska jag också åka med Söderhamns orieterningsklubb till Gotland. Där arrangerar man i år Ungdoms-SM, en tävling vi står som värdar för här i Söderhamn nästa år. Med kunskap om de övriga stora evenemang som planeras i Söderhamn nästa år längtar jag redan nu till sommaren 2008! 


Publikrekord!

Årets trivselkvällar på Östra Berget besöktes av mer än 18 000 personer totalt - nytt publikrekord! Cityföreningen, som gjort sammanställningen, konstaterar också att vi fått mycket beröm för vår fina stad av turister i sommar.  Kul!

Att det rört sig fler turister i kommunen i år intygas av Turistbyrån, som räknat in betydligt fler besökare i år än förra året - och förra året hade vi ju ändå Oringen i stan!

Notera redan nu den 27 oktober i almanackan. Dels kommer vi då att slå ett svenskt rekord i Söderhamn, dels är det kick off för satsningen på aktivitetshuset Verkstäderna och Drömverkstaden. Missa inte det!