Kreativt möte i Skärså

Så har vi då genomfört visionsdialog 145 och kan lägga ytterligare 25 engagerade människor till de redan mer än 4 000 som engagerat sig i visionsarbetet. I går kväll var jag i Skärså, ett av Sveriges kanske vackraste fiskelägen. En av de idéer som kom upp under själva idédiskussionen var att fräscha upp den badplats som finns där, en annan att försöka hitta en entreprenör som vill driva en flytande bensinstation för de båtägare som inte kan/vill åka in till stan för att tanka i gästhamnen där.

Problemet med den bitvis kraftiga trafikstömmen och bristen på parkeringsplatser dryftades också. Några ville också ha fler vilplatser, bänkar och bord, för de som strövar runt i området. Överlag  var det en mycket positiv och kreativ stämning på mötet och vi bestämde redan på stående fot att träffas igen för att se vad de själva har lyckats åstadkomma och på vilket sätt jag/vi lyckats jobba med de idéer som behöver kommunal stöttning. 

Annars laddar vi just nu för återvändardagarna 2-3 maj. Det nystartade samarbetet mellan de flesta av mäklarna fortsätter och de visar upp sig tillsammans på minibomässan i det stora tältet bredvid Handelsbanken. Tänk om ännu fler branscher kunde få igång ett liknande samarbete och stötta varandra till framgång!

Utanför tältet är det premiär för torghandeln, som sen ska pågå varje torsdag hela sommaren och till och med september. Det kommer även att bli torghandel i höst/vinter, men förmodligen då mer sporadiskt.


Torghandel och ny webb!

"Riktig torghandel tillbaka i stan". Ja, så lyder rubriken till artikeln i SöderhamnsKuriren som i lördags berättade att ännu en visionsidé nu blir verklighet. Kuriren skriver:  

"Ost, bröd, ägg, marmelad, fisk och mer. I sommar finns det goda möjligheter att köpa närproducerade varor till en hel måltid. Varje torsdag kommer det hållas marknad på Salutorget. I samband med återvändardagarna 2-3 maj drar torghandeln i gång. Varje torsdag till utgången av september kommer det att finnas möjlighet att sälja och köpa kvalitetsprodukter från Söderhamn.

Boende i centrum har efterfrågat mer liv i stadskärnan medan odlare och boende utanför stan vill nå en större köpkrets. Under våren har konceptet testats tre torsdagar med gott resultat. Det finns ett stort intresse bland livsmedelsproducenterna för torsdagar på torget."

image13
Så här de ut, de 20 torgstånden kommunen köpt in och hyr ut för 75 kronor/dag. Fotograf: Hans-Åke Sandberg, Söderhamnskuriren.

Jag är övertygad om att om bara vädret är ok så kommer torghandeln att bli en succé! Tack till er alla som föreslagit det och som sedan också bidragit till att göra det möjligt. Du som är intresserad av att finnas med på Salutorget på torsdagarna kan skicka mig ett mail, så ska jag sätta dig i kontakt med rätt personer.

Under morgondagen, måndagen den 28 april, sjösätter vi kommunens nya webbplats. Förhoppningen är att den ska vara mer användarvänlig, att det ska vara lättare både att lägga upp information för oss kommunanställda och lättare för för dig som besökare att hitta den information du söker. Besök gärna
www.soderhamn.se och berätta för oss vad du tycker vi kan utveckla ytterligare.

Apropå synliggörande, som ju är en av de sju strategierna i arbetet med Vision 2012, kan jag berätta att vi nu äntligen står i begrepp att beställa hjälp med streamingen av Kommunfullmäktiges sändningar. Det betyder att vi så småningom ska kunna erbjuda Kommunfullmäktiges sammanträden både direkt och i efterhand via webben. Ska bli skönt när det äntligen är fixat, eftersom vi lovat det i ett svar på ett medborgarförslag.


Söderhamn har bästa företagarklimatet i länet

Företagarklimatet i Söderhamn har förbättrats kraftigt det senaste året. Det visar den årliga undertsökningen som Svenskt Näringsliv genomför. Även om rankingplaceringen inte blir offentlig förrän i maj kunde Lars Beckman från Svenskt Näringsliv i dag berätta att Söderhamn får betydligt bättre betyg i år än i fjol och att vi i klart bäst i länet på många områden.

Företagen i Söderhamn är mest nöjd med dialogen mellan kommunen och näringslivet av alla företagare i länet och de tycker även att vi har den bästa infrastrukturen och tillgången till IT och bredband av alla. Nästan en tredjedel av alla företag i Söderhamn räknar också med att nyanställa under det kommande året. Om de nu bara får tag på kompetent arbetskraft. Just den svårigheten är nämligen det största hindret för tillväxt, tycker 48 % av företagen.

Med tanke på arbetslösheten kan det kanske tyckas lite märkligt, men saningen är helt enkelt den att de som är arbetslösa helt enkelt inte har den kompetens som efterfrågas just nu. Det betyder att vi behöver jobba ännu hårdare med vidareutbildning och att locka rätt kompetensert att flytta eller pendla till Söderhamn, så att företagen som vill växa också kan göra det. Resultatet är hur som helst fantastiskt roligt och ett bra kvitto på att den satsning på ökat stöd till näringslivet och på entreprenörskap ger resultat.

I dag kunde jag också äntligen bjuda in till cirkelledarutbildningen i Värdskap och Vision 2012. Den sjunde och tolfte maj kommer vi att hålla utbildningen, som jag tror och hoppas ska kunna bidra till att sätta snurr på arbetet med värdskap i Söderhamn på allvar. Med en kompletterande weebbutbildning inom kommunen, värdskapsträffar med handlare i city och med turismnäringen fortsätter vi att bygga på idén om ett ännu mer välkomnande Söderhamn.


Flera visionsidéer på väg att bli verklighet!

Efter några hektiska veckor då jag bland annat jobbat med att förbereda invigningen av det nya Kraftvärmeverket börjar det nu bli islossning på flera fronter!

Nästa vecka startar medieutbildningarna av enhetscheferna. De ska få träna sig i att se vad som kan vara intressant att synliggöra i sin egen egen verksamhet och även träna på att paketera det så att det blir intressant.

Vi har nu också bokat dagar för cirkelledarutbildningen i Värdkap. Jag har ju lovat att stå för en sådan utbildning i Vision 2012 och Värdskap för att vi ska få fart på arbetet i hela kommunen. Folkbildningsförbunden är ju proffs på att få människor att utvecklas tillsammans och det är fantastiskt kul att de ser en möjlighet i jobba med de h'är frågorna!

På måndag kan vi komma att ta ett jättesteg för en Pirat-ö i sommar! Vi har hittat en entreprenör som är intresserad av att köra och därmed skulle vi slå två flugor i en smäll direkt.

Fredag den 24 april kommer vi också att ha en presskonferens om sommarens torghandel. De lokala poducenterna, kommunbygderådet och kommunen har lyckats hitta en lösning som gör att vi kan erbjuda torghandel varje torsdag hela våren och sommaren, från maj till september. Det och den nya "turistbyrån" vi inrymmer i biblioteket ökar servicen och rörelsen i centrum, vilket är både roligt och viktigt!

På torsdag är jag i Sandviken och berätta om hur vi jobbat med vårt visionsarbete. Varje kommun eller organisation måste hitta den metod som är bäst för dem, men visst är det kul att vi ändå får uppmärksamhet för vårt sätt att arbeta. Fast all credit går egentligen tillbaka till alla er som deltagit i visionsarbetet, ni över 4 000 Söderhamnare som tror på visionen om det Öpnna Söderhamn - något att längta till! Hatten av för er!