Svenskt näringsliv imponerade av Söderhamn

Svenskt näringsliv är imponerade av vårt arbete med entreprenörskap i skolan. Jättekul för alla de som sliter med Drivkraftprojektet! Läs vad Svenskt näringsliv skriver på sin webbplats genom att följa länken http://www.svensktnaringsliv.se/skola/article45534.ece.

Söderhamn näst bäst i landet på ungt företagande!

Har precis varit på invigningen av Ung Företagsamhet, UF:s, nya lokaler i Söderhamn. En representant för UF Sverige berättade då att vi iSöderhamn är mycket duktiga på att locka unga att prova företagande och företagsamhet i UF:s regi. I Söderhamn är det nästan 20% i en årskurs som kommer i kontakt med UF-verksamhet och det är den näst högsta siffran i landet! Ännu en anledning att vara stolt!

Samtidigt är det intressant att känna till att ett av kommunens mål för de kommande åren lyder: "Senast läsåret 2010/2011 ska andelen elever som startar UF-företag på Staffangymnasiet vara dubbelt så hög jämfört med läsåret 2006/2007".

Att dubbla siffran som redan är näst bäst i landet kommer att bli tufft, men om vi lyckas har vi lagt en fantastiskt fin grund för företagsamhet i kommunen. Av de som startar UF-företag i gymnasiet har cirka 23 % ett eget företag med i snitt fyra anställda när de fyller 30 år. Motsvarande siffra för gruppen som inte haft UF-företag är tre-fem procent, så här finns en enorm potential!

Sandviken på besök

I dag gästas vi av informationsenheten i Sandvikens kommun. De har varit till stor hjälp för oss i arbetet med att utveckla vår nya webbplats, som ska lanseras i mars och nu ärdet vår tur att dela med oss av erfarenheter. Sandviken står i begrepp att starta ett visionsarbete och vill höra hur vi jobbat med Visions 2012, framtagandet, förankringsprocessen och alla medborgardialoger. Kul!

I eftermiddag planerar vi också för sommarens piratö.

Klart med turistbyrå + torghandel!

Samtidigt som den tänkta isbanan i Strykjärnsparken töar bort för denna vinter verkar det gå desto bättre med sommarprojekten. Det är nu klart att vi kommer att ha torghandel i Söderhamn hela sommaren varje torsdag från och med första torsdagen i maj. Dessutom kommer vi att utbilda personalen på bibioteket så att vi kommer att kunna erbjuda våra besökare turistinformation i centrum i sommar. Våra möjligheter att utöva ett gott värdskap ökar därmed.

Apropå värdskap ska jag till Aquarena och prata just värdskap på en medarbetarträff där. Det känns helt rätt, dels för att det är en av våra viktigaste publika arenor, dels för att jag sett en del utvecklingsmöjligheter... :o). Deras chef är  mycket intresserad av att utveckla bemötandet, så jag tror det kan bli riktigt bra.

Vi ska förresten också ha en visionsdialog med sikte på just kulturen inom ett par veckor. Kul!

Och så har vi tackat ja till att ingå i ett projekt inom Sveriges kommuner och landsting, SKL, med syfte att utveckla formerna för medborgardialoger. Utvecklandet av webben och e-tjänster kommer att vara viktigt i det arbetet och där är vi verkligen på tårna just nu. Det kommer att hända en hel del på det området i år.