Rekordskutt i näringslivsranking!

Vilket rekordskutt! Söderhamns kommun stiger 32 placeringar i Svenskt näringslivs ranking över landets bästa företagarklimat! Vi är nu på 180:e plats, vilket betyder att vi klättrat till tredje plats i länet och att det kortsiktiga målet att hamna på övre halvan (145) av landets kommuner är nära. Betänker man då att de flesta av de saker vi gjort för att skapa ett bättre företagsklimat är påbörjade efter det att mätningen är gjord finns det anledning att redan nu se fram emot nästa års mätning!

I veckan var jag på Sveriges kommuner och Landsting, SKL, och pratade om hur vi ska kunna utveckla tjänster utifrån alla medborgardialoger vi har. Det ska bli spännande att jobba med vännerna Orsa, Tingsryd, Eskilstuna, Tyresö och Stockholm för att se hur vi kan bli ännu skickligare på att svara upp mot medborgarnas önskemål och behov.

I veckan presenterade vi också LUPP:en, en ungdomsenkät som ska ge oss bättre kunskap om vad de unga i Söderhamn vill se för förändring. Jag har inte hunnit läsa rapporten än, men redan det faktum att alla unga vill engagera sig och berätta för oss om sina krav och önskemål är stort!

Till sist vill jag bara visa upp gänget som ska hjälpa oss att sprida budskapet om Värdskap och Vision 2012 i kommunen till hösten. Ett härligt gäng med massor av energi!

image14

Värdskapsarmén bara växer och växer!

Inom organisationen Söderhamns kommun jobbar vi i visionens anda på många fronter med ambitionen att förändra vår roll från att vara utförare till att bli möjliggörare. Det är bland annat därför vi just nu tagit på oss det glädjefyllda uppdraget att få träna Värdskap med 18 representanter för de olika studieförbunden. Och vilken glädje!

Du som någon gång fått förmånen att jobba tillsammans med människor som du känner tycker och vill samma sak som du och verkligen tycker att det ni håller på med är viktigt, du vet vad jag pratar om. Att få tillbring fyra tmmar med 14 kvinnor och fyra män som som verkligen vill Värdskap det var en rejäl energikick för mig själv! Bara tanken på vad de i sin tur kan åstadkomma om de förverkligar sin ambition att i olika sammahang starta studiecirklar och andra aktiviteter i Värdskapets anda är snudd på hisnande! På måndag träffas vi igen för del två i cirkelledarutbildningen.

Samtidigt diskuterade vi ett allvarligt värdskapsproblem vi alla upplever i Söderhamn. Jag tänker inte peka ut någon här, men du som har förslag på hur man kan jobba med människor som verkligen inte vill Värdskap, som inte kan se helheten och förstå hur deras beteende påverkar oss alla - hör gärna av dig! Den här utmaningen behöver vi hjälp med!

Annars är det som vanligt mycket spännande i röret just nu. På måndag får vi veta vår nya ranking på Svenskt Näringslivs mätning av  företagsklimatet i landets kommuner. Signalerna tyder på att vi klättrat, men frågan är ju hur mycket. Åke Hellström, som ska driva verksamheten på Piratön, hälsar att han är på gång med att lösa transporterna av barnen i just nu gör inköp av utrustning som ska användas för bygget på ön. Samtidigt jobbar han med att försöka skapa ett Wilma- & Rudolfcenter. Kul att det blir fler alternativ för barnen också!

Ägarna till Stenö camping & havsbad, denna pärla, har lämnat in ett förslag på utveckling av verksamheten som vi ska kalla till en visionsdialog för att få Söderhamnarnas tankar kring. Ser fram emot det. Håll utkik här i bloggen och efter annons i tidningen om när mötet äger rum!