100 nya värdar och 15 nya coacher!

Söderhamn har blivit en ännu trevligare stad att besöka - och potentialen är enorm! I tisdags deltog över 100 personer i inspirationsföreläsningarna av Värdskapet. Mycket vill alltid ha mer, men om man betänker att 100 personer nu lärt sig ännu mer om kraften i att få andra att känna sig välkomna så inser man att det ligger en stor möjlighet i det. Om vi 100 så bara ger en enda medmänniska (boende eller besökare) i veckan en mer positiv upplevelse av Söderhamn så blir det 5 200 positiva upplevelser. Om vi leker med tanken att de 5 200 delar med sig av upplevelsen till tre andra har vi nått 15 600 personer - bara genom att praktisera ett gott värdskap. Nu var vi dessutom 15 kommunanställda som fick ytterligare en heldags utbildning för att bli värdskapscoacher. Vi har fått kunskap och verktyg för att ytterligare sprida det goda värdskapet i vår egen organisation. På utbildnignen fick vi många exempel på hur gott värdskap påverkar både oss som anställda och dig som medborgare. 

Till exempel kan det på Socialkontor ibland bli lite stökigt. Det är inte alltid så kul att "gå på Soc", man känner sig utsatt och blir ofta mött av låsta dörrar och sterila miljö. Det är heller inte ovanligt att det kan bli lite stökigt då mycket känslor är i svallning, bråkigt helt enkelt. Självklart är det heller inte kul som anställd att jobba i en sån miljö. På förvaltningen tänkte man därför till och bestämde sig för att se "klienterna" som gäster. Det ändrade förhållningssättet gjorde att man piffade upp entrén, fixade färg, textilier och blommor och började bjuda på kaffe och ibland en kaka. Resultatet? Inte ett enda bråk sedan förändringen! Besökarna känner sig plötsligt mer värdigt behandlade och besvarar detta med ett värdigt och trevligt bemötande tillbaka. Kvaliteten på tjänsterna blir bättre och personalen vill plötsligt gärna sitta i receptionen igen. Allt bara för att man stannade upp och ställde sig frågan - vad kan vi göra för att våra gäster ska känna sig välkomna? Ta dig en funderare du också. Vad händer om du betraktar dig som värd och de du möter som dina gäster?

Annars rullar det på rätt bra nu. Vi har ju redan kontrakterat Wilma & Rudolf för att jobba med Visionen i skolan under våren och i dag blev det också klart att vi får förmånen att jobba med en duktig och driftig tjej som heter Ingrid. Hon ska hjälpa oss att planera verksamheten för sommaren och hösten och förhoppningsvis också kunna finnas med i det praktiska arbetet ute på skolorna i höst. På tisdag ska vi sätta oss ner och gå igenom mer konkret hur vi ska jobba.

Labgruppen träffas två gånger till veckan för att analysera visionsförslag och så ska jag få prata om visionsarbetet i två olika företagarforum. Nästa vecka måste vi också boka tid för en träff med hästägare för att lösa det praktiska med införandet av hästtaxi på Återvändardagarna i maj och på stadens gator i  sommar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback