Prioriterade visionsförslag

Efter dagens möte i Labgruppen har vi benat fram 14 visionsförslag som vi nu ska lägga lite extra tid och kraft på att analysera. Förslagen är av den karaktären att vi bedömer att de i hög grad bidrar till att förverkliga Vision 2012, men att de är så strategiskt viktiga och/eller kräver någon form av extraordinär finansiering att de måste prioriteras och godkännas av Kommunstyrelsen. Innan vi kan gå fram till Kommunstyrelsen med förslagen måste de därför utsättas för en genomförandeanalys. Vi kommer då att titta på vilka förutsättningar vi har att genomföra idéerna, vilken investering de kräver och vilken vinst de skulle kunna ge. Det arbetet kommer att pågå från till i mitten/slutet av augusti.

De 14 visionsidéerna, utan inbördes prioritering är:

 • Skapa fler tomter i vattennära lägen
 • Skärgårdens Hus
 • Konferenshotell
 • Vindkraftverk
 • Konkurrenspröva kommunala verksamheter
 • Stimulera torghandel av lokalproducerade produkter
 • Bygga på Köpmantorget
 • Vattenkvalitet i Söderhamnsån
 • Idrottsturism på Hällåsen
 • Mer aktiviteter på Stenö
 • Turistbyråfilial på torget
 • Konsertlokal
 • Motorsportanläggning på Flyget
 • Tydligare profilering av Staffangymnasiet

Observera att det här på inget sätt är de enda 14 idéer vi kommer att jobba med! Tvärtom är massor av idéer redan genomförda och ytterligare ett 100-tal på gång på olika sätt. Vi kommer efter semestrarna att redovisa vilka idéer som redan är genomförda och vad som är på gång.

Just nu jobbar jag annars för fullt med att sy ihop lösningen som ska ge hästtaxi i stan, åtminstone under sommartrivseldagarna. De entreprenörer som hört av sig och vill köra hästtaxi kommer att kunna erbjuda en bra service och samtidigt kunna utgöra ett härligt inslag i stadsbilden under några, förhoppningsvis, varma julidagar.

I dag började vi också på allvar marknadsföringen av det beachparty på Stenö havsbad, som ungdomarna bland annat önskade få genomföra med sin egen "ungdomsmiljon". Är du över 13 år kan du redan nu boka in fredagen den 13 juli. Det kommer att bli grymt bra! Mer om det senare. Nu önskar jag trevlig helg!


Skolentreprenörer och imponerande värdskap

Nästa vecka startar utbildningen för våra sommarlovsentreprenörer. Det är totalt 18 ungdomar som tagit chansen att få driva ett eget företag under sommaren och under introduktionsveckan kommer de att få grundläggande kunskaper i företagande, innan de sedan ska starta sina verksamheter. De företag som startar kommer att sköta om några trädgårdar när husägarna är på semester, rekonditionera bilar, dekorationsblästra och mycket annat. Bara att önska dem lycka till!

På lunchen i dag mötte jag också en av hundratals ungdomar som fått traditionellt sommarjobb i kommunen i år. En påtagligt stolt tjej registrerade mitt lån av boken Du och din mänskliga faktor på biblioteket. Satsningen på sommarjobben är i år större än något år tidigare, vilket är en liten del av den ungdomssatsning på 25 miljoner kronor vi gör på en treårsperiod. Även på Arbetsförmedlingen konstaterar de att läget är bättre än på länge.

Ledde förresten ett seminarium om alternativa driftsformer för kommunal verksamhet förra veckan. Otroligt intressant och definitivt något vi kan utveckla mer i Söderhamn.

Till sist kan jag konstatera att värdskapet i Söderhamn imponerar på våra besökare. Besökarna vid fjolårets stora orienterarfest lyfta fram de vänliga och hjälpsamma människorna i Söderhamn som en av behållningarna med besöket och nu får vi också beröm av Värdskapet AB. Läs vad de skriver om Söderhamns värdskap på
http://www.vardskapet.se/nyheter.asp/lid/34241.

Buss-symbolik...

Hörde att visionsbussen, det vill säga den X-trafikbuss vi stripat med visionens sju strategier, rullat genom stan i går - dragen av en bärgningsbil! Visst är det fantastiskt?!? Symboliken är ju glasklar!

När kraften i visionsarbetet tillfälligt tagit slut hos individen (bussen) finns det större och starkare krafter som ändå ser till att arbetet fortsätter i rätt riktning. Så om du eller jag är slutkörda någon dag och inte orkar föra alla visionsidéer framåt just för dagen kan vi ändå vara säkra på att arbetet lever vidare och  drivs framåt av de över 4 000 söderhamnare som är engagerade och därmed bogserar oss i väntan på att vi ska orka köra för egen maskin.

Om du, liksom jag, behöver påfyllning av inspiration och kraft ibland kan jag rekommendera Värdskapets tre böcker Det goda värdskapet, Den tjänande ledare och Den turkosa kostymen. Jag läser just nu den om kostymen och det är så häftigt att ta del av alla dessa berättelser om hur vi med så små medel som vår egen person, vårt eget förhållningssätt, vårt värdskap kan göra så mycket. Vill du läsa någon av böckerna hittar du dem på www.vardskapet.se.

Den här veckan har vi annars haft ett bra möte om en ny ungdomsportal på nätet, en härlig nationaldag med massor av skickliga sångare, musiker och dansare, ett planeringsmöte för arbetet med visionen i skolan till hösten och ett möte om förutsättningarna för en äventyrs-ö för barn i skärgården. Nästa vecka har vi bland annat en visionsdialog om centrum och årummet, ett möte om hästtaxi stan och ett halvdagsmöte i gruppen som jobbar med förädlingen och prioriteringen av visionsförslagen.

Trevlig helg!

VM-guld till Söderhamn!

Ännu ett skäl att vara stolt Söderhamnare - "Vi" tog VM-guld i helgen! Niklas Arleryd från dansklubben Bumpy Feet dansade hem segern i disco freestyle i Tjeckien i helgen. Dessutom kom han på tredje plats i EM i singeldisco i helgen. Suveränt skickligt och fantastiskt roligt!

Stort Grattis - och tack för ännu ett skäl att vara stolt över vårt Söderhamn!