Bortkastade pengar?

"vilket jävla nys...betalar kommunen för detta
Jag trodde komunens uppgift var att sköta i första hand skola och omsorg...ska vi verkligen beskattas för detta????"

Så skriver en anonym avsändare i en kommentar till bloggrubriken Visionsmail här nedan. Han/hon har upptäckt att man kan klicka på ordet kommentarer under inlägget för att ventilera sina åsikter och det är bra. Däremot är det inte bra att han/hon inte känner att man får stå för den åsikten och därför väljer att vara anonym. I det Öppna Söderhamn är det högt till tak och en kritisk synpunkt på verksamheten är alltid välkommen. Mycket hellre öppen kritik än knutna nävar i byxfickorna och skitprat bakom fördragna gardiner. Vad jag svarade ser du om du också klickar på ordet kommentarer under det aktuella inlägget.

Både praktikanten Anna och skolinformatören Thomas börjar annars nu bli varma i kläderna. Thomas håller på och skaffar sig kunskap om skolans organisation, om antalet förkolor, skolor, klasser etc. Han ska också sammankalla en referensgrupp av kloka pedagoger och andra, som ska hjälpa oss att anpassa visionsarbetet för de olika åldrarna och att planera när och hur vi bäst når ut till de 5 000 barnen och ungdomarna.

Anna har jobbat en hel del med att skriva in förslag som kommit in på slutet i vår databas och att uppdatera bruttolistan med alla visionsförslag. Du hittar den uppdaterade listan på
http://www.soderhamn.se/Webred/Webred.nsf/viewDocumentWeb/3CAFF051D21B6978C125726E00366B38.

Annars ser vi nu fram mot ett möte på fredag med Kairos Future, företaget som hjälpt oss jobba fram visionen. Vi ska göra en avstämning för att se hur omvärldsbilden har förändrats det senaste året, hur trender och tendenser ser ut just nu och vilka nya frågor och krav som dykt upp. Detta gör vi för att vi ska kunna anpassa vårt visionsarbete på bästa sätt. Och under tiden fortsätter vi att sköta vård, skola och omsorg på ett lysande sätt, min anonyme vän. ;o) 

Färghuset har förstått!

På lunchen i dag träffade jag en person som häromdagen besökt Färghuset i Söderhamn. De hade tyvärr inte det som min vän önskade hemma i butiken. Men till hennes stora glädje tipsade de henn om konkurrenten, som de visste hade den önskade produkten hemma. För säkerhets skull ringde de också och kollade innan de skickade henne dit.

Ja, men det är ju precis det här visionsarbetet handlar om - vi har varandras bästa för ögonen och gläds även åt andras framgångar! Färghusets personal har förstått att ju fler som tycker det är kul att  måla/tapetsera desto bättre för dem - även om de just nu köpte grejerna hos konkurrenten. Min vän blev jättenöjd och kommer självklart att besöka butiken igen.

I kväll är det förresten fest - också det i visionens anda. Äldreomsorgen i Söderhamn är en av landets bästa på att erbjuda en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Beviset för det får man i kväll då man tar emot den så kallade IIP-certifieringen. IIP står för Investors in people och tilldelas de organisationer som på ett målmedvetet sätt jobbar med ständig utveckling. Gissa om vi är stolta! Läs mer om IIP på
http://www.arbetsmiljoforum.se/iip/iip.asp.

Två bra möten!

Efter regn kommer sol, heter det ju. Och utan att på något sätt förringa det allvarliga i motsättningarna mellan ungdomarna på en av våra skolor unnar jag mig i dag ändå att vara glad över annat som skett de senaste dagarna.

I tisdags hade vi möte i projekt Attraktiva Söderhamn. Man kan väl säga att projektet siktar in sig på den del av visionen som handlar om attraktiva livsmiljöer. Kommunen har en verksamhet som heter Resurscentrum och ligger i Vågbro. Där är ca 100 personer, som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, sysselsatta. Med dem som främsta resurs tar vi i Attraktiva Söderhamn oss an både små och stora förbättringsprojekt. De röjer gångleder, bygger bryggor, snickrar lekstugor till förskolor m m. En jätteresurs för oss i visionsarbetet!

I går morse hade vi ett inledande möte om visionsarbetet i skolan. Förvaltningschefens entusiasm smittade av sig och flera konkreta- och bra! - idéer kläcktes redan under mötet. Syftet var annars i första hand att jag skulle få klart för  mig hur vägarna in i skolan ser ut i det här fallet. Och vilka som kan hjälpa oss att anpassa visionsmaterialet till barn i olika åldrar, från förskola upp till gymnasiet. Vi pratar ca 5 000 elever, så Thomas kommer att få fullt upp!

I dag ska jag träffa en entreprenör som vill driva ett kulturprojekt i Sandarne och i kväll är det visionsdialog i Mohed.


Upp & ner...

Jag måste säga att jag är imponerad. Jag har haft anledning att granska åtskilliga kommuners verksamhet under åren, dels i min tidigare roll som journalist, dels i min roll som egenföretagare och kommunikationskonsult. Min erfarenhet är att väldigt många kommuner har en vision, men att få verkligen anpassar sin politiska styrning och sin verksamhet efter den. Här är det verkligen tvärtom!

Jag har nu tillbringat tre hela dagar med kommunstyrelsen, nämndernas ordföranden och chefer, samt de kommunala bolagens ordföranden och chefer. Tiden har använts till att diskutera vilka krav Vision2012 ställer på oss. Vilka strategiska frågor är viktigast att hantera under 2007 och 2008? Hur ska vi bäst vara organiserade för att klara detta? Vilka processer måste förstärkas? Hur utvecklar vi uppföljning och analys? Det märks verkligen på alla deltagare att de tar visionen på största allvar och att de verkligen låter den ligga till grund för arbetet.Jag är både imponerad och självklart glad att frågan ges sådan betydelse.

Och så. Efter tre utvecklande dagar öppnar jag morgontidningen för att läsa om oroligheter på en av våra skolor. Mycket unga barn och ungdomar har haft öppna konflikter, enligt vissa med rasistiska undertoner. Jag betvivlar inte att vi kommer att kunna stävja oroligheterna, men det är ändå nedslående att så påtagligt bli påmind om att arbetet med att skapa det öppna, toleranta Söderhamn inte bara handlar om god planering och glada tillrop. Det kommer att krävas en hel del blod svett och tårar också.

Visionsmail

Äntligen är julen över! Alltså, jag älskar jul och det är skönt med lite ledighet, men det är skönt att komma igång och jobba på allvar också. De närmaste dagarna åker jag med Kommunstyrelsen till Sundsvall för att i tre dagar bland annat prata om kommunstyrelsens roll, om strategisk styrning och om Vision 2012. Ska bli kul att lite närmare lära känna de som de närmaste fyra åren har ansvaret för att driva visionsarbetet framåt. Och så är det skönt att slippa åka de 14 milen enkel resa till tisdagskvällens körövning. Som tidigare Sundsvallsbo är jag nämligen fortfarande med i KFUM-kören i Sundsvall. Får väl försöka hitta en kör i Söderhamn så småningom. Om jag nu platsar. Körerna i stan håller hög kvalitet!

Har även pratat med Anna och Thomas i dag. Anna är studerande vid Mittuniversitet och ska göra sex veckors praktik här på informationsenheten. Thomas ska förhoppningsvis hjälpa mig med visionsarbetet i kommunens skolor under 2007. Jag ser fram emot de bådas ankomst om några veckor.

I dag har vi även lagt upp den utlovade visionsmailen. Alla bra idéer, synpunkter eller frågor om Vision2012 kan nu mailas på
vision@soderhamn.se. Bara att maila på! :o)


Många förslag blir det...

Om du tänker dig 133 sammankomster med politiker, kommunanställda, företagare, föreningsfolk och vanliga dödliga. Och så tänker du dig att alla får komma med hur många och hur vilda förslag som helst. Och så tänker du dig att någon inte bara ska läsa alla förslagen och skriva in dem i datorn, utan att alla förslagen också ska kategoriseras utifrån om de avser "attraktiva livsmiljöer", "främjar entreprenörskap och företagande", fokuserar på "möten mellan människor", avser "satsning på kulturlivet" eller kanske ska sorteras under rubriken "vidareutveckling av det lärande Söderhamn"? Tänkt klart? Bra. Då vet du vad jag gjort de senaste dagarna. Och du kan gissa ungefär hur glad man blir över förslagen "riv Ljusne", "mer lön till alla" eller "skicka ballonger till EU"...

Men när man bortser från det och faktiskt tittar på bruttolistan med alla förslagen, som nu är sammanställd, så inser man att det finns en enorm kreativitet och vilja att jobba med visionsfrågorna i Söderhamn. Och det är kul!

Samtidigt som vi om två veckor ska ha visionsdialog nummer 134 och samla in ännu fler idéer och synpunkter gäller det nu att se på alla de inkomna förslagen och fortsätta sorterandet. En del är nämligen redan påbörjat och vissa saker är mer angelägna än andra att ta tag i. Som tur är finns det en referensgrupp som redan sållat ut ett 90-tal idéer. Jag tror att vi tillsammans kan välja ut 10-20 till som bör gå att jobba med direkt. Det här kan bli hur bra som helst!