Ungdomsmiljonen till drogfria aktiviteter och miljöer

Söderhamns ungdomar vill i första hand använda den så kallade ungdomsmiljonen till att skapa drogfria aktiviteter och miljöer. Det står klart efter att vi i två dagar haft framtidsverkstad med ungdomar från Söderhamns alla högstadieskolor. Gymnasieungdomarna var självklart också inbjudna, men dök av någon anledning inte upp.

Genomgående för önskemålen om hur man bästa ska använda miljonen är att man huvudsakligen vill ordna evenemang och aktiviteter. De högst rankade aktiviteterna är ett disco var tredje-fjärde vecka, ett fräscht, kvällsöppet fik och en paintballhall. Syftet med hallen skulle vara att så småningom också få till stånd sveriges första paintballgymnasium. Ungdomarna pratade också om att starta en medieverkstad i lokalerna där aktivitetshuset Verkstäderna nu håller till. Medieverkstaden skulle kunna erbjuda redigeringsmöjligheter för ljud, foto och film och även innehålla en fräsch mini-bio för visning av de egenproducerade filmerna. Ungdomarna var också tydliga med att de ville ha en egen ungdomsportal på Internet, där de kan läsa om vad som händer i Söderhamn och även chatta med varandra, skriva i forum etc.

 (Se det riktiga fotot av Daniel Nilsson i Söderhamnskuriren)

För att något ska hända omedelbart ville ungdomarna ha ett stort, drogfritt strandparty på Stenö, redan i sommar så det kommer vi med alla sannolikhet att sätta fart med att ordna på en gång. Eller vi och vi... Det är ju ungdomarna själva som ska få vara med och fixa, så klart! Sen kom vi överens om att vi vuxna skulle räkna lite på de andra idéerna och återkomma efter sommaren med ett nytt möte då i berättar vad ett disco och en paintballhall skulle kosta och hur man skulle kunna stuka till det. Vi ska också se till att de här ungdomarna får träffa berörda tjänstemän på kommunen för att få vara med och planera bussturer med mera.

I kväll har vi möte med de människor och organisationer som tidigare flaggat för att de ville vara med och driva verksamhet i Verkstäderna. Gänget bakom Polstjärnan, som ju fick uppdraget, är på plats för att lära känna dem och för att se hur de kan knyta så många goda krafter som möjligt till sig för att bättra på verksamheten.

Nu kommer visionsbussen!

I helgen kommer Visionsbussen att bli klar! Visionsbussen är en lokaltrafikbuss som stripas helt och hållet med visionsbudskap. Den ska rulla i kommunen från och med måndag och den kommer lindrigt sagt att skilja sig från de andra bussarna.

image2

Syftet är så klart att synliggöra visionsarbetet för alla Söderhamnare. Vi vill påminna dem om att visionsarbetet pågår och även få dem att förstå vilka strategier vi jobbar med för att förverkliga Vision 2012.

Premiärturen går till Skärså tidigt på måndag morgon och klockan 09:00 visar vi upp den för Kuriren och andra media på Resecentrum. Välkommen du också!

På förekommen anledning påpekas att kommunens kostnad för detta är stripningen av bussen, cirka 30 000 kronor. Vi har alltså inte köpt en buss! :o)


Presentation för kommunstyrelsen

Det är onsdag kväll och klockan närmar sig halv tio. Jag sitter kvar på kontoret för att försöka komma ikapp med sånt som släpat efter under en ev de mer hektiska veckorna på länge. Jag sitter också och förbereder morgondagens dragning för Kommunstyrelsen. Under två timmar i morgon förmiddag ska jag berätta vad som hänt under mitt första halvår på jobbet, hur visionsarbetet drivs vidare, hur vi jobbar med klustring, korsbefruktning och prioritering av de idéer som kommit in. Kommunstyrelsens ledamöter ska också få grupparbeta kring just vår modell för prioritering. På så sätt kan vi kanske få en liten fingervisning om huruvida det är en bra modell vi jobbar efter.

Den 11 juni ska vi förresten ha ännu en visionsdialog. Den här gången ska vi diskutera centrum och årummet. Du som vill vara med är välkommen till Röda Rummet i kvarteret Oxen klockan 18:30. Självklart bjuder vi på fika.

Vårt fantastiska lärcentra CFL har fått 2,5 miljoner EU-kronor till att utveckla spridningen av sin högklassiga undervisning med hjälp av tv, data och andra medier. Det öppnar nu möjligheten för att oss att investera i både teknik och kompetens för att kunna streama fullmäktiges sändningar och en massa andra intressanta evenemang, som till exempel ungdomens miljöting i november. Dessutom kan CFL:s och medieprogrammets elever få möjligheten att träna sig tekniken att streama, det vill säga filma och omvandla filmen till en datasändning, antingen direkt eller att titta på i efterhand.

På måndag samlas förresten ett 30-tal av kommunens unga för att i två dagar diskutera hur de vill använda den så kallade ungdomsmiljonen. Jag ska vara med och lyssna och dokumentera, så räkna med rapporter från Framtidsverksta'n efter helgen!


Men...

Ordet "men" är intressant. Besökte en grupp arbetssökande i Söderhamn i går morse. Jag var där för att berätta om visionsarbetet och för att fortsätta det ständiga uppdraget att försöka ingjuta hopp och bättra på Söderhamnarnas självkänsla. Och, jo det var väl bra - men...

- Du pratar ju om en drömvärld du. Utanför fönstret är det ju massor av problem och skit...

Ingenting blir ju bättre av att jag sätter mig på stolen bredvid dig och klagar jag också. Därför ska vi självklart jobba med att åtgärda problemen och jag tar mig friheten att ändå visa på allt bra som också händer i kommunen (säger jag staden vill en del tro att jag bara menar centrum, så jag säger kommunen).

- Ja, men... Ta det här med Faxeholmen då. Är det inte skit att de river. Vore det inte bättre att de fick folk att flytta in?

Jo, självklart vore det bättre. När Faxeholmen nu har ett antal outhyrda och hårt slitna lägenheter är det betydligt bättre att riva en del av lägenheterna och lägga pengarna på att försöka rusta och sköta de som blir kvar.

- Jo, det är väl sant, men... ta det här med sjukvården då. Jag känner flera som funderar på att flytta härifrån därför att vi har så dålig sjukvård!

I ärlighetens namn betvivlar jag det. Det är enligt uppgift 37 läkare verksamma vid sjukhuset i Söderhamn. De problem många möter i kontakten med vården, väntetider, helgstängda avdelningar, specialistfunktioner på annan ort med mera är inte unika för Söderhamn. Vi har helt enkelt inte råd att att ha full service på alla orter i länet. Då skulle folk säkert flytta på grund av skatten istället. Därmed inte sagt att vi inte ska sträva efter att utveckla de vårdtjänster som erbjuds på orten.

- Jo, i och för sig... men... lyssna här då! I söndags var det en kille som stannade på sin MC och frågade mig efter ett söndagsöppet fik där han och hans tjej kunde ta en kaffe och macka. Jag skämdes, för jag kunde inte komma på ett enda ställe!

Tewe:s mitt i stan har öppet på söndagar, Café Amore har öppet liksom Florsjö gård och faktiskt några till på nära avstånd. Sen är det så att kanske inte jag heller hade kommit på något just i stunden. Jag - och du! - har dock ett ansvar, både mot varandra och som värdar för kommande besökare. Vi kan se till att vi vet sånt här, så vi kan svara på frågor och vi kan uppmuntra och stötta entreprenörer som vill satsa. Om ingen av oss besöker de caféer som har öppet på söndagar har de inte råd att hålla öppet heller när nästa motorcyklist kommer åkande. 

Att säga men är enkelt. Att våga tro att lyftet i Söderhamn är beroende av just mig är svårt. Vilken oerhörd kraft det ligger i om vi kan uppmuntra varandra att ta den svåra vägen.


Reportage + utbildning

I dag kommer Kuriren och hälsar på för att skriva om arbetet med Visionen i skolan. De är med ute på en av skolorna när Wilma & Rudolf spelar sin föreställning för 1-2:or och femåringar. Åke och Ingrid kommer att vara där och därmed kan jag känna mig helt trygg. De är båda mycket bra ambassadörer för visionen!

Själv ska jag sitta i en utubildning här i stan i två dagar på temat "Den företagsamma förvaltningen" ska vi lära oss att tänka mer entreprenöriellt (detta underbara ord!) i den kommunala organisationen. Vi ska få lära oss mer om näringslivets villkor, deras syn på möten med kommunen och diskutera hur vi kan utveckla vårt arbete. Ännu en litet steg på väg mot det stora målet!

Söderhamn - Årets Ungdomskommun!

Låt mig först av allt be om ursäkt för över en veckas tystnad. Visionsarbetet har på inget sätt stilla, det är bara jag som inte riktigt mäktat med att skriva av mig. Men nu är jag tillbaka på spåret igen. Och massor med spännande saker händer det just nu!

Sen till rubriken. Som du säkert förstår är vi ju inte där än, men vi ska alltså dit - helt klart! Som ett led i visionsarbetet beslutade Kommunstyrelsen för några veckor sedan att vi ska bli Årets Ungdomskommun senast 2012. Nu är ju inte vare sig visionarbete eller vår ungdomssatsning på 25 miljoner någon tävling, men för att bli utsedda till årets ungdomskommun måste man uppfylla en rad viktiga kriterier. En av de viktigaste är att ungdomar ska ha inflytande över sina liv och sin situation.

När vi för tredje gången arrangerade ungdomskonferens med närmare 150 elever i fredags var det därför glädjande att se och höra hur tidigare års delvis rasisitiskta kommentarer var borta från deras åsikter om vad som är bra/dåligt med Söderhamn. Nu handlar kommentarerna om gemensamma aktiviteter, Verkstäderna och mycket annat. När ungdomarna nu engagerar sig så rejält känns det därför extra kul att vi kan ge dem en hel miljon kronor att besluta om alldeles själva. På Framtidsverkstaden den 28-29/5 kommer de att jobba fram konkreta insatser för Ungdomsmiljonen och kommunalrådet Eva Tjernström har lovat ungdomarna att göra allt för att deras förslag klubbas igenom på Kommunstyrelsen. Häftigt, tycker jag!

I dag var jag förresten på ett möte med länstrafikbolaget X-trafik. De har tre medarbetare som varit på Värdskapsseminarierna med Katarina och Payman och ville höra mer om Värdskapstanken. Jag gjorde mitt bästa för att försöka förmedla övertygelsen att det finns en enorm kraft i att vi ser på varandra och på våra kunder/besökare som gäster och att vi därmed agerar som deras värdar. Eftersom de i sin vardag möter massor av mer eller mindre regelbundna gäster i vår stad och verksamhet känns det oerhört bra att de verkar dela tänket helt och hållet.

I morgon är det förresten premiär för arbetet att visualisera visionsarbetet i skolan. Det är också världspremiär för Wilma & Rudolfs föreställning som ska få barnen att förstå att vi faktiskt kan påverka vår närmiljö mycket mer än vi tror. Tänk om vi tillsammans kunde få slut på meningslös skadegörelse - så mycket pengar  vi skulle ha till att förverkliga våra idéer! Ska försöka vara på plats på Östra skolan och ta lite bilder till bland annat bloggen i morgon.