Söderhamn kan bli årets kommun!

Länsbygderådet X-ing har nominerat Söderhamns kommun till Årets Kommun 2008, i den nationella tävlingen som utlyses av Riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva (HSSL). Detta efter ett förslag från Kommunbygderådet Allis. Arbetet med Vision 2012, satsningen på torghandel och en landsbygdsutvecklare tycker X-ing är åtgärder som gör Söderhamn till länets bästa kommun och kanske också årets kommun i hela Sverige. Nomineringen uppmärksammades bland annat i SvT Gävle Dala. (http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33557&a=1307439&lid=puff_1307439&lpos=lasMer)

I går var jag annars på visionsdialog i Marma. Alla nio byarna får under hösten ett återbesök och hittills har jag varit i Sandarne, Mo, Trönö och Marma. Syftet med återbesöken är att berätta dels hur vi jobbat vidare med Vision 2012 i allmänhet och deras lokala visionsförslag i synnerhet. Erfarenheten generellt är att förvånansvärt mycket har blivit gjort, både på det kommunövergripande och det lokala planet. I Marma hade man till exempel av helt egen kraft förverkligat idén om en förskola med "ur & skur"-pedagogiken. Bra jobbat! Nästa visionsdialog är i Stråtjära den 27/11.

Äntligen börjar det också röra på sig när det gäller medieverkstaden på Verkstäderna. Kollegan Erik Mossnelid på Kultur- & Fritid har lyckats intressera Film i Gävleborg för satsningen, så jag ska nu skriva ihop en projektbeskrivning inför ett möte med dem till veckan. Förhoppningsvis kan de skjuta till resurser, framförallt i form av kunskap och kanske handledarhjälp, för att få igång verksamheten. Kommunen, eller rättare sagt ungdomarna själva, har ju redan satt av över 200 000 kronor ur ungdomsmiljonen för inköp av utrustning och drift av verksamheten. Målet nu är att sy ihop ett koncept som kan börja rulla efter årsskiftet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback